Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORIE ROZTAHOVÁNÍ UŠÍ

7. 5. 2013

 Historie roztahování uší úzce souvisí s historií naušnic, protože k tomu, abyste mohli ucho roztáhnout, ho musíte nejdřív propíchnout. A propíchnuté ucho sloužilo primárně k nošení naušic. Historie naušnic se začal psát kolem roku 3000 př. n. l., a to na Blízkém východě. Náušnice v tehdejší době sloužily k určení náboženské nebo kmenové příslušnosti majitele. Vypovídaly rovněž o sociálním postavení jedince ve společnosti, o míře bohatství.

Historické prameny dokládají, že náušnice nosil už král Tutanchamon. Z fotek jeho sarkofágu jde dokonce poznat, že měl i uši trošku roztáhnuté.

Od 2. století našeho letopočtu naušnice zdobily i drahé kameny, do té doby to byly jen obyčejné kroužky nebo jednoduché pecky.

Ve středověku se naušnice víceméně nenosily, jelikož v té době byly náročné účesy a paruky, vysoké límce a čelenky, velmi populární. V průběhu 16. století v Itálii se vysoké límce již nenosily, vlasy se začaly vyčesávat směrem nahoru a ven z obličeje, a odhalily tak šíji i uši, proto náušnice opět začaly slavit svůj velký comeback do módy. Ve Francii nebo Anglii trvalo ještě století než paruky a límce ustoupili.

O samotném roztahování uší se ví ale hodně málo. Ví se, že pochází z afrického kontinentu a že tamní obyvatelé věřili, že je to uchrání před démony, takže hlavní byl náboženský podtext. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář