Jdi na obsah Jdi na menu
 


DIY

6. 5. 2013

Do it yourself (DIY) (česky doslova „Udělej si sám“) je druh kultury, ve které si člověk sám, tzn. bez profesionální podpory, zhotoví užitečný výrobek, který slouží jemu nebo ostatním lidem.

HISTORIE A DŮVODY

 

Praktiky DIY byly lidstvu známy odpradávna. Zpočátku to byl dokonce jediný způsob vylepšování si životní úrovně a pohodlí lidí. Teprve během starověku se vytvořila jednotlivá řemesla a řemeslníci - specialisté. V průběhu středověku, novověku a především díky průmyslové revoluci si lidé v rozvinutých kulturách, především v Evropě a v Severní Americe, zvykli výrobky a služby spíše kupovat, než vyrábět a zajišťovat sami.

Moderní kultura DIY se začala rozšiřovat na konci 60. let a v 70. letech v západní Evropě a Severní Americe, především mezi studenty vysokých škol jako forma protestu proti estetické úrovni některých průmyslově vyráběných výrobků, především oblečení. Byla to také ale forma politického protestu proti konzumnímu způsobu života a proti praktikám některých mezinárodních korporací - Coca Cola (nekalé obchodní praktiky včetně podezření z několika vražd), Nike (dětská práce). Jedním z hesel hnutí Udělej si sám je "Mysli globálně, jednej lokálně"

Zkráceně řečeno-jsou to ty všechny tutoriály co vidíte na facebooku, a další jiných stránkách :) Podle mě je DIY super věc, a když nejste lenivý člověk, určitě Vám to ušetří spoustu peněz... :-)

Antonia Core

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

historie indie scene

nikca,14. 12. 2016 16:01

ahoj, chci se zeptat jestli je DIY a Indie scene to samé. Jde mi o historii a tak :)